מקורותיו החיוביים של הלחץ הנפשי
לחץ בצורתו הבסיסית יכול להיות גם חיובי. מקורו של הלחץ בתגובה פיזית אוטומטית של הגוף הנקראת: “הילחם או ברח”, שמטרתה להגן עלינו מפני איום ממשי. למשל: כאשר האדם הקדמון נתקל באריה, היה עליו לגייס את כל משאבי הגוף כדי לפתוח מייד במנוסה או להילחם בו – ולכן הדופק וקצב הלב מתגברים, מערכת העיכול מפסיקה את פעולתה והנשימות הופכות להיות מהירות ושטוחות. גם במציאות של היום מידה מתונה של לחץ ומתח היא חיובית, כאשר היא מסייעת לנו להתרכז או מדרבנת אותנו לסיים את המשימות בזמן.
ללחץ נפשי סכנות רבות
במציאות של היום, כאשר המפגש שלנו עם אריה אמיתי יתרחש כנראה רק בגן החיות, הסיבות למצבים של לחץ הן רבות ומגוונות וכוללות גם את המחשבות על האיומים והתחושות שמתעוררות בעקבותיהן, אפילו אם אין להן אחיזה במציאות. אנשים שונים בעלי מאפייני אישיות שונים יחוו את הלחץ במגוון צורות, חלקם עקב פרפקציוניזם מוגבר, חוסר גמישות או נטייה לפסימיות. גם מחלות, פציעות או טראומות שאינן תלויות בנו, יכולות לגרום לעלייה בתחושות של לחץ.
כאשר הגוף מרגיש מתוח משחררת מערכת העצבים מספר הורמוני מתח, ביניהם אדרנלין וקורטיזול, המכניסים את הגוף למצב חירום: דופק מהיר, עלייה בלחץ הדם, חידוד יתר של החושים, אספקה גבוהה של אנרגיה לשרירים, שינויים במערכת העיכול, ועוד. כאשר המתח מתמשך, גם אם התרגלנו אליו ואיננו מרגישים בו – הוא עלול לפגוע בבריאותנו.